De verantwoordelijkheid van de architect reikt verder dan het ontwerpen van een functioneel en esthetisch verantwoord gebouw. De grootste materiaal- en energieverslinders op aarde zijn met afstand de gebouwen die erop staan. Bouwmateriaal, energie en water zijn schaars en vragen om een zorgvuldig gebruik.
Basismateriaal, aangeleverd door de natuur, wordt al vele eeuwen tot bruikbaar bouwmateriaal opgewaardeerd. VDLP Architecten maakt zich hard voor het maken van gebouwen met deels gebruikt, vaak opgewaardeerd materiaal, aangevuld met ontbrekend, nieuw en duurzaam materiaal. Streven is de gebouwen zodanig samen te stellen dat zij na hun functionele levensduur met minimale energie kunnen worden aangepast of gedemonteerd.
Werken met gebruikt materiaal en accepteren dat een gebouw bij de oplevering niet perfect is, resulteert in een lagere bouwsom. Daarbij: Op de huizenmarkt kent men geen enkel probleem bij het betrekken van een woning die al tientallen decennia door anderen gebruikt is. Waarom zouden we dan niet “nieuw” kunnen bouwen met gebruikt materiaal?
Circulair S-Cape Paviljoen Dutch Design Week
Eindhoven
Sinds 2010 heeft VDLP Architecten duurzaamheid, circulaire economie en “The Natural Step” als kernwaarden opgenomen in de manier van werken. Wij zijn toen gestart met materiaal, dat vrijkwam uit grote renovatieprojecten van Woonbedrijf, de grootste woningcorporatie van Zuid-Nederland, op andere projecten in te zetten. Sindsdien besteden we veel aandacht aan het in kaart brengen, transporteren, opslaan en opwaarderen van gebruikt bouwmateriaal; Continu initiëren en faciliteren wij projecten waarin deze materialen, met ieder een eigen verleden, nieuw leven krijgen.
In onze groene missie werken we nauw samen met GBM (Gebruikte Bouwmaterialen), onderdeel van Van Liempd, een landelijk opererend sloopbedrijf, dat gespecialiseerd is in het demonteren, opslaan en upgraden van bouwstoffen.
Circulair Horeca Paviljoen Mrs. Park Meerland
Park Meerland Eindhoven
Gebouwpaspoort Mrs. Park Paviljoen:
Primaire grondstoffen bespaart: 23.643kg CO2 besparing: 13.054kg CO2 eq
Dit staat gelijk aan: – 108.348,20 km aan uitlaatgassen van 1 middenklasse auto – het elektraverbruik van 15 huishoudens in één jaar tijd